天涯音评会
天涯音评会
首页 | 留言板 | 加友情博客 | 天涯博客 | 博客家园 | 注册 | 帮助

博客信息
栏目分类
最新文章
最新评论
标签列表
博客搜索
日志存档
友情链接
统计信息
  • 访问:3411641 次
  • 日志: 93篇
  • 评论: 402 个
  • 留言: 8 个
  • 建站时间: 2006-7-23
博客成员
家穷卖了版主上网 普通成员
二丁目1982 普通成员
神叨叨 普通成员
顾半山 普通成员
木子王旋 普通成员
kennytruth 普通成员
mary12047 普通成员
石桥镇 普通成员
我来我征服 高级成员
归妹素衣 高级成员
邮差365 高级成员
方蛇 高级成员
羲子 高级成员
贾谬 高级成员
邮差 高级成员
丁慧峰 高级成员
余力机构 高级成员
纷飞的茶叶 高级成员
2999年的圣诞雪 高级成员
小娱呼叫小娱 高级成员
林木深森 高级成员
就今儿个吧 高级成员
慕容_小虫 高级成员
天一鹏宇 高级成员
scooby1985710 高级成员
我是劲翔 高级成员
杨小娱 高级成员
田小百合 高级成员
南方南方 高级成员
不当流氓 高级成员
死星上的光芒 高级成员
天涯音评会 管 理 员
命数七七 管 理 员
邮差100 管 理 员
vacant19851215 管 理 员
九时用茶 管 理 员
影想2020 管 理 员
hillding 管 理 员
TMCA 管 理 员
便秘的骆驼 管 理 员
最近访客

rss 订阅

天涯社区
TMCA,是天涯独立影音评人会的简写,旨在发挥独立思考,独立评论的精神,提供一个来自网络的音乐新角度\新观点\新思考…… 成员介绍: 老丁@TMCA,原《Hit轻音乐》编辑,乐评人。九时用茶@TMCA,南方体育特邀斑竹,独立乐评人。邮差@TMCA,南方体育斑竹,非官守乐评人。骆驼@TMCA,独立乐评人。
今日心情★★匿名留言ID:音评会留言马甲/音评会 密码:123456☆☆

6WING:最凸
作者:TMCA 提交日期:2007-4-24 2:19:00 正常 | 分类: | 访问量:5661

最凸
TEXT:陸寶

期待已久既超強黃金組合「凸」,終於係星期二晚假灣仔會展勁凸演出,組合成員陳凸迅,郭偉凸,陳冠凸,加埋凸Jerald,幾條友仔成晚不知幾好玩,一開波就話係最後一首歌,先0黎個反高潮,之後仲要加埋B哥哥做嘉賓,凸0既演出令到觀眾睇得十分興奮。

其實而家睇演唱會,究竟會唔會準時開波?係唔係其實大家都有條規矩,係開波時候打番個七折,遲d先入場,淨係得我唔知呢條新例?或者係大會見人唔齊,仲有好多人入緊場,就等人齊先啦。又係雞先蛋先既問題,不過算啦,攞部NDS出0黎打住先啦,反正九成人都係咁做。

話就話音樂總監,但Jerald又唱埋一份,仲要係最落力果位成員,開始無耐就已經忍唔住喊,唱到之前swing / snowman創作時期0既歌,已經出「恆」晒力,搞到演唱會後期已經唔係好夠聲,扣0左少少分,但果下男人老狗真情留露0既強忍「馬尿」繼續死頂唱落去0既演繹,實屬難能可貴,因為我隔離果位都睇唔出原來Jerald係喊緊,淨係見佢面容扭曲,以為佢有D咩創新0既唱法,歌手唱到一時感觸喊出0黎就唔奇,Jerald勁在仍然堅持唱埋每粒音,可能已經講到爛,我都要講多次,Jerald今次真係「打好呢份工」。

我估入場0既觀眾大部份都係好餓陳奕迅既LIVE,但結果反而最凸0既係陳冠希,點解?你搵陳冠希唱「倩女幽魂」,「再吻我吧」,效果梗係爆凸啦,Edison佢唱到好似洋話咁,邊個夠佢凸呀?「倩女幽魂」仲要係大銀幕出埋英文繹音,真係Hung Kei Fat Choi!之後仲要玩「真人咪咀」,以為陳奕迅唱「幸福摩天輪」,原來大哥佢只係夾咀型,真係唱果位係Edison,真係不其然令我諗到,如果有一個樣好似Edison生得咁凸既男歌手,可以有陳奕迅咁凸0既唱功,咁就真係無敵,加埋Eric kwok咁凸rap功,可以神奇地將細蚊仔溜口順rap落「香港地」到,張飛貴一貴我都買0黎睇0架。

陳奕迅就0黎搞到其他歌手無得撈,唱Edison既「尼古丁」唱到咁絕,原來「尼古丁」可以咁鬼好聽,叫人家仲點唱喎?你叫我地點再聽Edison唱呀?以家睇陳奕迅唱live,九成九都會拾棵蔥…呀…唔係,係拾隻「搥仔」。Camera man成晚都好忙,不時捕捉陳太0既芳踪,今次仲要影埋個女,陳太要不時準備被影,因為下下都會被人影個大頭,好易出醜,本人提議陳太不妨可以參考下無記節目「向世界出發」,梁詠琪果個pose,即係個頭擰埋一邊,頭髮有D凌亂,眼濕濕欲哭無淚咁,只要個鏡頭一影過泥,立刻90度擰埋個頭喊咁口,肯定即刻吸引到係又影唔係又企係身影既前排記者,拍番幾張沙龍。

睇完成晚,始終都係念念不忙Eric Kowk既一雙肉腿,真係第一次見男歌手著短褲唱歌,大開眼界。

#日志日期:2007-4-24 星期二(Tuesday) 晴 复制链接 举报



登录 | 新人注册>>
输入您的评论:(不支持HTML标签)


验证码
本文所属博客:天涯音评会
引用地址:

© 天涯社区