枫涧别苑
枫涧别苑
荒芜之地
博客信息
栏目分类
最新文章
最新评论
留言
友情博客
标签列表
博客搜索
日志存档
友情链接
统计信息
  • 访问:25708 次
  • 日志: -244篇
  • 评论: 0 个
  • 留言: 0 个
  • 建站时间: 2006-6-3
博客成员
最近访客



(阴功)呢几日嘅火车站
作者:浣姬 分类:未分类 提交日期:2008-2-1 23:57:00 正常| 访问量:2279
啲细路如果唔知乜嘢叫做“揾食艰难”嘅,最好系今年过年前僀佢去广州火车站睇下,保证明白乜嘢系阴功。

我啲同事,好多都话,唔敢靠近火车站,唔系话惊人多杂乱,而系觉得好凄凉,大人拖住细路仔,有啲仲系苏虾,比雨水临湿成半个身,冻冰冰仲要系度吹风,室外得五六度都唔多够……

有啲唔识性嘅会讲,仲乜非要翻屋企过年遮……真系比佢吹涨,你都识讲话系“屋企”啦。叫人地留低过年,有啲人系几年都无翻过屋企,有啲系做埋今年就唔做,翻乡下,连出租屋都退晒嘅,就算要人地留低,人地又临急临忙去边庶过年呢?

总理离慰问,差唔多全市府出洞……不过如果唔细咁,暴动都有份= =||||

不过系火车站等,都好过半路停住挨冻矮饿……

依家一有好友无信息,不在线,我就会问,你果度大雪封山啊?

然后小洛发短信离问,广州系唔系落雪啊……我问边个响庶乱UP廿四啊,广州有四五度边会落雪啊,不过粤北落雪系一定嘅,韶关同清远等地,就算无今年咁嘅低温都会落雪。

广州上次冻到剩翻三四度,大概系响十年前,但个阵系干冻,无落雨差好远……

另外比较凼心口嘅系,我套汉服,唔知可唔可以系年卅晚前到OTL

天啊……果啲话冻先至似系过年嘅自动同我企出离比我柄一身!!

#日志日期:2008-2-1 星期五(Friday) 晴 送小红花 推荐指数:复制链接 举报



登录 | 新人注册>>
输入您的评论:(不支持HTML标签)


验证码
本文所属博客:枫涧别苑
引用地址:

© 天涯社区